Jeta e profetit Nuh a.s.

Kushtrim Guraj Kushtrim Guraj Artikuj

Historia e profetit Nuh a.s. eshte madheshtore pasi ajo tregon ngjarjen e madhe te Tufanit kur toka u permbyt me uje. Per shkak se profeti Nuh a.s. ndertoj nje anije ku vendosi ne te çifte nga çdo lloji krijese, kafsh, shpende dhe njerezit qe e besuan Nuhun a.s. , ai profeti Nuh a.s konsiderohet si babai i dyte i njerezitmit pas atij te profetit Adem a.s. Profeti Nuh a.s. erdh per te drejtuar njerezit ne besimin ndaj Allahut xh.sh. pasi ato kishin devijuar duke adhuruar idhuj te ndryshem. Tregohet se diku ne Mesopotami (me te cilin askohe benin pjese; Iraku,Kuvajti, Turqia, Siri, Irani etj) ka jetuar Lameku (djali i Meteveshliut ) i cili kishte pas shume femije nder te cilet dhe Nuhun a.s. Iben Abasi ka thene: “Mes profetit Adem a.s. dhe Nuhut a.s. ka pas dhjet breza dhe te gjithe ishin mysliman.” (Buhari) Aq i veçante eshte profeti Nuh a.s. saqe Allahu xh.sh. nje sure ne Kur’an e ka qutajtur me emrin Nuh. Profeti Nuh a.s. erdh ne nje kohe kur njerezit kishin devijuar nga rruga e drejte ku shejtani i kishte devijuar nga rruga e drejte duke i derguar ne rrugen e gabuar. Nga Iben Abasi kemi: “Njerezit filluan te bejne statuja disa njerezve te cilet i quanin njerez te mir si Vedi, Suva, Jakun , Nesri (djem te Ademit a.s.). Aty ku banonin aty ndertonin shtatujat e tyre porse nuk i ardhuronin, por vdiq brezi qe beri statujat brezi i ri filloj te adhuronin statujat.” (Buhari)

Iben Ebi Hatimi ka transmetuar (permendet zingjiri) se: “Vedini ka qene njeri i mir, mysliman dhe njerezit e donin. Kur vdiq, njerezit u bashkuan rreth varrit ne Babiloni duke ndjer dhimbje per te. Kur iblisi shikoj dhimbjen dhe pikellimin e tyre shkoj tek ata ne formen e njeriut dhe kur u ba pjese e njerezve rreth varrit te Vedinit u tha:Shikoj qe jeni merzitur per humbjen e njeriut tuaj te dashur, prandaj dua tju propozoj nje pune qe nese e beni nuk keni per ta harruar me Vedinin. Ata i tha; Urdhero na thuaj! Shejtani ne forme njeriu u tha; Ju propozoj te benj nje statuj te Vedinit e pastaj te bashkoheni rreth saj ne shenje perkujtimi per Vedinin. Po! thane njerzit dhe keshtu ben statujen dhe filluan ta perkujtojne Vedinin. Djallzia e shejtanit nuk perfundoj me kaq, pas disa kohesh u tha njerezve; Pse nuk beni nga nje statuj te Vedinit dhe ta keni gjithsecili ne shtepit tuaja. Njerezve ju pelqeu propozimi dhe ashtu ben…” 
Keshtu shejtani filloj te devijoj nga rruga te gjithe derisa brezat e ardhshem avancuan nga statuja tek potreti e per te vijuar deri tek figura ku besonin se; Sa me e arrir te jete figura e bere aq me qart shprehnin adhurimin e tyre ndaj njeriut te mir te cilen e quajten Vedd. 
Ky eshte momenti kur njerezit kishin harruar Allahun duke adhuruar statuja, potrete, figura etj. Ne kete  Allahu xh.sh. i dergoj atij populli te derguarin e tij Nuhun a,s. qe ti therriste njerezit ne adhurim ndaj Allahun xh.sh. nje te vetmin, i cili nuk ka shok.
Profeti Nuh a.s. ka qene pejgamberi i pare (resul) qe Allahu xh.sh. ka derguar ne toke tek njerezit. Per kete Profeti Muhammed a.s. thote: “Diten e shefatin njerezit do shkojn tek Ademi a.s. ku i thone: Nuk e shikon se cfare gjendje jemi , ndaj ti je Ademi qe Allahu te krijoj me doren e Vet, te dha fryme nga Shpirti i Shenjte, urdheroj meleket te te perulen, te vendosi ne xhennet, ndaj lutju Allahut per ne. Ademi a.s. u thote: “Zoti im si kurre me pare eshte hidheruar shume. Ai (Allahut) me pat ndaluar nje pem dhe une nuk e degjova, ndaj shkoni tek Nuhi a.s. Atehere ata do shkojn tek profeti Nuh a.s. te cilit i thone: “O Nuh! Ti je pejgamberi i pare qe Allahu i dergoj njerezve ne toke dhe Allahu te ka quajt ty “Rob falenderus” Shiko se ne cfare gjendje jemi ndaj lutju Allahut per ne! Profeti Nuha a.s. u kthen te njejten pergjigje si Profeti Adem a.s….. dhe me pas hadithi vijoj deri kur te shkojne tek profeti Muhammed a.s.” (Muslimi)Kur profeti Nuh a.s. arriti tek populli i tij i thirri ata qe te adhurojne vetem Allahun xh.sh. te Vetmion, i Cili nuk ka shok dhe perveç Tij te mos adhurojne tagutin dmth idhuj, statuja (me tagut kuptohet idhujtaria, statuja, rruga e shejtanit, magjistaret etj)
Allahu xh.sh. thote: “Ne e derguam Nuhun tek populli i vet dhe i tham (Nuhut); Terhiqja veretjen popullit tende para se ata t’i gopdase denimi i rende. E Nuhu tha: O populli im, une jam i derguar i Allahut te ju dhe ju them: Adhuroni vetem Allahun, kini frike prej Allahut dhe me degjoni. Ai u fal gjynhet tuaja dhe ju jep jeten deri ne nje afat te caktuar pa ju demtuar, e kur te vije afati i caktuar prej Allahut, ai nuk shtyhet per me vone, nese doni ta dini.” (Nuh; 1-3)
Populli kur degjoj fjalet e Nuhut a.s. i than: “Vertet mendojme se ti je i çmendur.” (Araf; 60) Profeti Nuh a.s. u thote: “O populli im! Nuk jam i çmendur por jam Pejgamber i Allahut dhe jam para jush tju tregoj per urdherat e Allahut dhe ju keshilloj ju paso une di nga Allahu ate qe ju nuk e dini.” (Araf; 61-62) 

Kaloj nje kohe e gjate dhe thirrja e profetit Nuh a.s. ndaj popullit te tij ende vijonte aq sa te moshuarit lenin porosi djemve qe kur te shtohen me femije te mesonin femijet e tyre qe te mos e e besojne Nuhun, keshtu ata filluan te rrisin edhe femijet ne rrugen e gabuar. 
Allahu xh.sh. thote: “Ata (populli ne kohen e Nuhut) thane: O Nuh, ti polemizove me ne dhe e zgjate polemiken tone. Urdhero,nese flet te verteten, sille ate me te cilen nga kerconon , te na godas denimi. Nuhi a.s. u tha: Ate ju sjell vetem Allahu nese deshiron, dhe ju nuk mund ta pengoni.”(Hud; 31-33)
Me pas Nuhu a.s. ju drejtua Allahu xh.sh. duke thene: 
“O Allah, Zoti im! Une e thirra popullin tim naten e diten por thirrja ime vetem ua shtoj largimin.
Sa here qe une i thirrja ata per tu falur ti o Allah gjynahet, ata i venin gishtat e tyre ne vesh dhe mbulonin kokat me rrobat e tyre dhe vazhdonin ne te tyren me nje mendjemadhesi te madhe.
I thirra haptazi e shume here edhe fshehurazi, U thash:
“Kerkoni falje tek Allahu Zoti juaj, se Ai (Allahu) vertet fale shume.
Ai ju leshon nga qielli shi me bollek.
Ju shumon pasurin dhe femijet.
Ju ben te keni kopshte dhe ju jep lumenj.
Çfare eshte me ju qe Allahun nuk e adhuroni? Kur Allahu ju krijoj ne disa etapa (nga Nutfah dhe pastaj Aleka…). A nuk e shikoni se si Allahu ka krijuar shtat qiejt pale nje permbi nje? Dhe e ka bere henen drite ne te dhe e ka bere diellin llambe ndriçuese. Dhe Allahu ju krijoj prej dheut (tokes) si bima. Pastaj Ai (Allahu) do t’ju ktheje ne dhe (ne toke) dhe do t’ju nxjerre perseri prej saj. Allahu e ka bere token te hapur (te sheshte) pakufi, qe ju te mund te ecni ne te me rruge te gjera.
” (Nuh;10-20) Me pas profeti Nuh a.s. i thote Alllahut:
O Allah , Zoti im! Ata me kundershtuan, ata shkuan pas pasanikeve, te cileve pasuria dhe femijet e tyre vetem ua shtuan deshperimin, ata pasaniket u kurdisen atyre kurthe shume te medha duke u thene: Kursesi mos braktisni zotat tuaj, mos braktisni Vedan, as Suvan , as Jegutin, as Jeuken dhe as Nesren. Ata pasaniket i ben te humbur shume njerez, dhe ti O Allah zullumqareve mos u jep tjeter veçse humbje, kjo per shkak te gjynaheve te tyre…” (Nuh; 21-24)
Pas kesaj Allahu xh.sh. i thote profetit Nuh a.s; “Nuhut a.s. i qe shpallur: O Nuh nga populli yt nuk do te besoje me askush, perveç atyre qe te kan besuar deri me tani, prandaj mos u merzit per ata qe bejne ato. Ndaj ti (o Nuh) perfundoje nje anije te cilen do e mbarosh nen mbikqyrjen (ndihmen) Tone dhe me mesimet Tona, dhe mos mu lut Mua (Allah) per ata qe bejne zullum, pasi ata gjithqysh tashme jane te permbytur.” (Hud;36-37)
Tashme koha ishte plotesuar dhe populli nuk e besonte me Nuhun a.s., Nuhu a.s. tha: “Zoti im me ndihmo!” (El Muminun; 26)  Allahu xh.sh. ju pergjigj duke i thene: “Ne i shpallem Nuhut; Nderto anijen ne mbikqyrjen Tine dhe sipas urdherit Tone, dhe kur te vije urdheri Yne dhe te ashpersohet gjendja atehere ti ngarko ne te prej secilit lloj nga nje çift (pale) edhe familjen tende, me perjashtin te atij ndaj te cilit ka mar fund vendimi, kunder tij premos kerkoj falje prej Meje per ata qe jane gjynahçar seose jane te permbytur. Dhe kur te vendosesh ti dhe kush eshte me ty ne anije, atehere thuaj: “Elhamdulilahil-ledhi nexh-xhena minel kavmil dhalimin. dmth; Falendaruar qofte Allahu i cili na shpetoj prej popullit te prishur!” dhe thuaj: Zotiim me zbarko ne nje vend te bekuar, se Ti (Allah( je me i mire i atyre qe bejne vendosjen. (El Muminun; 27-29)
Para ndodhis se madhe Tufanit , pra permbytjes me uje Allahu xh.sh. urdheroj Nuhun a.s. qe te mbjell nje dru duke i treguar vendin, tek mali i quajtur mali Xhudij aty ku edhe banonte (mendohet se ishte druri Tiku ose Tectona grandisqe vlersohet veçanarisht per reziostencen ndaj ujit. Per kete arsye Tiku perdoret per ndertimin e varkave dhe objekteve te tjera qe jane ne kontakt me ujin. Ky dru rritet ne disa vete te IndisAzize juhlindore etj).
Thuhet se per rreth njeqind vjet Nuhu a.s. ka mbjell pem te cilat u rriten. Allahu urdheroj Nuhaun a.s. qe me drunjet e pemeve te ndertoj nje anije te madhe e cila ishte e gjate rreth tetedhjete arshin dhe te gjere pesedhjet arshin dhe te ishte tre kateshe, kati poshtem te ishte per kafshe, i mesmi per njerezit ndersa i treti per shpend. Kur mori urdherin e ndertimit te anijes profeti  Me ndihem dhe mesimet e melekut Xhebrail profeti Nuhu a.s. filloj ndertimin e anijes. Nga ana e pasme ndertoj dyert ndersa siper ishte e mbrojtur me nje si çati e harkur.
Kur profeti Nuh a.s. po ndertonte anijen ne nje vend pa uje tek nje furre, ne toke njerzit i than: “Nuhu a.s, ndertonte anijen dhe paria e popullit te tije sa here qe kanlonin pran Nuhut e perqeshnin. Nuhu a.s. u thoshte: Nese talleni me ne, edhe ne do te tallemi me ju, ashtu siç po talleni ju! Ma vone do e kuptoni se cili do ta pesoj denimin e turpshem dhe mbi cilin do jete denimi i perjetshem.” (Hud; 38-39)
Kur koha ishte plotesuar dhe uji nisi te gufoj nga cdo ane Allahu xh.sh. i thote profetit Nuh a.s.; “Kur erdhi urdheri yne dhe uji gufoj prej furres (vend ku piqet buka), Ne i thame Nuhut a.s.; Ngarko ne anije çdo krijese nga nje çift edhe familjen tende, perveç atyre qe eshte marr vendimi i hershem kunder ti, dhe ngarko edhe kush ka besuar, po perveç nje pakice nuk i kishin besuar atij. Nuhu tha: Hipni ne anije me emrin e Allahut ajo lundron dhe ndalet. Vertet Zoti im eshte qe fale shume, eshte meshirues.(Hud;40-41)
Uji filloj te pushtoj siperfaqen e tokes as sa filluan te permbyten vendbanimet. Niveli i ujit u rrit aq shume saqe ai mbuloj kodra e male derisa ai arri majet me te larta. Aq i madh ishte Tufani saqe dallget arrinin lartesit e maleve. Ne muajin Rexhep Nuhu a.s. tha: “Hipni ne anije pasi me emrin e Allahut ajo lundron dhe ndalon.” (Hud; 41) Per shkak te ujit te madhe qe po rritej vazhdimisht, anija filloj te leviz dhe ketu Nuhu a.s. tha: Bismilah! Allahu xh.sh. i pat thene profetit Nuh a.s. qe kur te hipte ne anije te thoshte: Elhamdulilahil-ledhi nexh-xhena minel kavmil dhalimin. dmth; Falendaruar qofte Allahu i cili na shpetoj prej popullit te prishur!” dhe thuaj: Zotiim me zbarko ne nje vend te bekuar, se Ti (Allah( je me i mire i atyre qe bejne vendosjen. (El Muminun; 27-29)Kur te gjithe ata qe kishin besuar Nuhun a.s. kishin hypur ne anije verejti se djali i quajtur Kenan nuk kishte hypur. Edhe bashkeshortja e Nuhut a.s. ishte jobesimtare madje bashkeshortja e Nuhut a.s.dhe e profetit Lut a.s. permenden ne Kur’an si dy gra qe ishin te martuara me dy robe te ndersehm por ato i tradhetuan.(Tahrim; 10)
Para se te ndodhte Tufani profeti Nuh a.s. ishte lutur Allahut xh.sh. qe te shpetonte besimtaret dhe familjen e tij shikoj djalin jasht anijes te cilit ju drejtua: “Kur anija lundronte me ta neper vale si kodra, Nuhu thirri djalin e tij qe ishte ne nje vend te ndar (te lart) duke i thene: “Biri im! Hip bashke me ne, ne anije dhe mos u bej me mohusit! Djali i tha: “Une do te ngjitem ne nje koder qe te me mbroj nga uji. Nuhu a.s. i tha: Nuk ka sot mbrojtes prej denimit te Allahut, pervec atij qe Allahu e ka meshiruar. Dhe vala hyri mes tyre te dyve e djali u mbyt ne uje. (Hud; 42-43)
Kur djali ju mbyt dhe ne anije ndodhej bashkeshortja e tij e cila ishte e ulet dhe kur para Tufanit Nuhu a.s. i kerkoj Allahut xh.sh, qe ta ruaj familjen e tij i tha Allahut xh.sh;
Zoti im, djali im eshte i familjes time, dhe premtimi Yt ishte i sakte, ndersa Ti Allah je me i drejti i te drejteve!”(Hud; 45)
Allahu xh.sh i tha Nuhut a.s; “O Nuh! Ai djali nuk ishte nga familja jote per te cilin te premtova se do ti shpetoja. Ai ishte prej punekeqes (nga tradhetia e bashkeshortes tende), e ti mos me kerko Mua ate qe nuk di. Nuhu a.s. tha: Zoti im! Une mbeshtetem ne mbrojtjen Tende qe te mos kerkoj prej Teje ate per cfare nuk kam njohuri, dhe ne qofte se nuk me fal mua dhe nuk me meshiron Ti (Allah) do jem i humbur!” (Hud; 46-47) Per popujt qe devijuan dhe nuk besuan te Derguarit e Allahut xh.sh, Allahu xh.sh. thote: “O Muhammed para tyre (paganet e Mekkes te cilet te mohuan ty) paten mohuar Allahun edhe populli i Nuhut, edhe banoret e Resit (bunarit), populli i Themundit, edhe Adi, edhe Faraoni edhe vellezerit e Lutit, edhe banoret e pyllit (Ejkes) edhe populli Tubes-Tubeit; secili prej tyre mohoi te Derguarit e tij, atehere e merituan ndeshkimin Tim (tha Allahu xh.s)” (Kaf-12-14)Nga Aishja r.a eshte transmetuar se Profeti Muhammed a.s. ka thene: “Nuhu a.s. ka jetuar ne mesin e popullit te tij rreth 950 vite. Ai mbjelli nje dru i cili rritej dhe u be i degezuar. Pastaj e preu dhe nga ai filloj te ndertonte nje anije. Disa njerez kur kalonin e perqeshnin duke i thene: Po nderton anije ne toke te thate, po si do lunderoje pa uje?Ai u thoshte; Do vije koha e do ta kuptoni. Kur e perfundoj anijen dhe kur uji filloj te veshoj nga cdo ane, nena e nje femije u friksua per bebin e saj. Kur i arriti uji deri ne fyt e ngriti femijen lart, megjithate qe te dyja u mbyten. Sikur Allahut ta kishte meshiruar ndonje nga populli i Nuhut a.s., atehere do ta kishte shpetuar nenen e asaj fohsnje.” (Taberani)Nena e foshnjes tregohet si mitologji se ka qene nje grua e gjate e cila ishte aq e gjate saqe me duart e saj zinte peshq lehtesish ne thellsit e detit. Ajo kur e paska shikuar Nuhun duke ndertu anije ne mal e paska perqesh ate. 
Gjate qendrim ne anije, vetem Nuhut a.s. Allahu xh.sh. kishte lejuar qe te shtohet me femije. Nuhu a.s. u shtua me tre djem; Sami, Hami dhe Jafeti-Jafeth. (Dijetaret islam ka thene se: Nga Semi jane arabet, nga Hami jane abisinet ndersa nga Jafethi jane bizantinet helen me origjin nga Rumiu, Lubtiu, Junani dhe Jafeth e ne fund Nuhi.(Ahmeti). Te tre djemt e tij ka pas po ashtu nga tre djem. Disa thone se nga Sami linden arabet, bizantinet greket, dhe persianet. Nga Jafethi jane ; sllavet, turqit, dhe Jexhuxh dhe Mexhuxhet, ndersa nga Hami jane; berbaretkopt dhe njerzit me ngjyr (zezaket).(Buhariu)-Shejtani ne anijen e profetit Nuh a.s
Gjate ndodhis se Tufanit ne kohen e Profetit Nuh a.s. shejtani (iblisi) pas marr pamjen e nje plaku dhe paska hyp ne anijen e Nuhut a.s. Pas nje fare kohe Nuhu a.s. dallon plakun te cilin nuk e njihte, ndaj vendos ta pyes; “-Nuhu a.s.; Kush jeni ju dhe si ndodheni ne anijen time?-Shejtani; Jam ketu per te marr drejtimin e anijes duke te prish ndjeksit dhe shoket e tu.
Nga pergjigjia Nuhu a.s. e kuptoj se ai ishte shejtani dhe i kerkoj te largohet, por shejtani i thote:
Si me largove si nuk me largove ta dish qe shoket  (besimtaret) qe te ndjekin kam per ti shkaterruar nepermje pese gjerave, nga te cilat tri po ti tregoj.
-Nuhu a,s i thote; Dua te me tregosh ato dy gjerat qe ti deshiron ti mbash fshehte.
-Shejtani i thote; Ne rregull. E para eshte mendjemadhesia (zilia, mosbidnja) dhe e dyta eshte kureshtja (harresa dhe deshira per te dit te ardhmen). Dhe shejtani vazhdon duke thene: Ishte mendjemadhesia ime qe kisha qe une te denohem nga Allahu dhe ishte kureshtja ajo qe e beri Ademin ta nxjerr nga xhenneti.”
Nese do shikojme ate cfare ka ndodhur me djemt e Nuhut a.s. mesojme se; Nuhu a.s. e paska mallku Hamin pasi asi nje here teksa babai i tij Nuhu a.s. po flinte i qenka zbuluar trupi dhe ky (Hami) e paska shikuar dhe nuk e mbuloj me rroba, por kete veprim e dalluan vellezerit e tjere te cilit i treguan Nuhut dhe Nuhu a.s. e ka mallkuar dhe u lutur qe ti nderrohej fara (rraca) e tij.
Nga Ibni Abbasi trasmetohet se: “E kan pyetur profetin Isa a.s. – Mund te na ngjallesh dike nga ato te anijese Nuhut a.s. qe te na tregoj ndonje gje? Pasi profeti Isa a.s. pranoj shkoj bashk me ta tek nje muran prej te ciles mori nje grush dhe dhe Isai a.s pyeti shoqeruesit; E dini cfare eshte kjo? Jo i than! Isai tha; Kjo eshte thembra e Hamit te birit te Nuhut a.s. Pastaj Isai a.s. e goditi dheun me shkop duke then: Ngrihu me lejen e Allahut! Dhe nga murani u ngrit  nje njeri duke shkundru pluhurin ne flok e mjeker. Profeti Isa a.s. e pyet; A keshtu me mjeker e flok te thinjura ke vdekur? Hami i thote:Jo, kam vdekur i ri, por mendova se kur u urdherova te ringallem thash se erdh dita e Gjykimit ndaj prej frikes floket dhe mjekra u ben bardh. Isai a.s. i thote: Na trego dicka mbi anijen e Nuhut a.s. Hami i thote persanat e anijes, ishte tre kateshe etj. Per shkak te kafsheve u zhguan plehrat dhe situata u rendua, Allahu frymesoj Nuhun a.s. qe te prek bishtin e elefantit prej te cilit doli derri dhe dosa te cilet filluan te hajn plehrat. Miu filloj te zhbiroj anijen dhe prej hundes se luanin beri te dal nje maçok dhe nje mace  te cilet perzenin miun. Isai a.s. e pyet: Si e mesoj Nuhu a.s. qe se çdo gje mbi siperfaqen e tokes eshte e permbytur? Hami i thote:Dergoj sorren qe te kontrollonte por ajo hasi ne kufoma dhe qendroj mbi ta dhe nga kjo Nuhu a.s. per shkak se sorra nuk kreu detyren e mallkoj me ushqimin e kufomave. Prandaj sorra nuk jeto afer shtepive te njerezve. Pastaj dergoj pellumbin i cili u kthye ku ne sqepin e tij mbante gjethe ulliri ndersa kembet i kishte me balte. Ne kete rast Nuhu a.s. e kuptoj se uji eshte terhequr dhe ne vlersim pellumbit i dhe nje varse te gjelber rreth qafes dhe u lut qe te jete i sugurt dhe i paqes. Prandaj pellumbat jetojne afer shtepive te njerezve. Njerezi qe shoqruan profeti Isa a.s. i than: A ta marrim Hamin ne shtepit tona qe te mesojm edhe me shume? Isai a.s. u tha: Si do vije ai me ju kur koha per te qendruar ketu eshte caktuar? Me pas profeti Isa a.s. u thote Hamit; Me lejen e Allahut ktheu ku ishe. Dhe ai perseri u be dhe.” (Taberani)Per shkak te tufanit te madh mbi superfaqen e tokes kishte pushuar jeta. Çdo gje ishte mbytur me perjashtim te atyre qe ndodheshin ne anije dhe ne thellsit e deteve. Tufani vijoj per rreth gjasht muaj. Gjate kesaj kohe profeti Nuh a.s. dergonte here pas here pellumba per te kontrolluar mbi uje se a ka filluar terheqja e ujit apo jo. Tregohet se heren e fund dergoj pellumbin ai u ktye me nje dege ulliri, me kete rast Nuhu a.s. kuptoj se uji ishte terhequr. Ne kete rast profeti Nuh a.s. ju lut Allahut xh.sh. duke thene:
Rrabii enzilni munzelem-munereken ve ente hajrun min badihim karnen eharin” dmth; “Zoti im! Me bej te zbres (zbarkoj) ne nje toke te bekuar, pasi Ti (Allah) je me i Miri qe na nxjerr ne toke!(El Muminun; 29)
Kur u ben gjasht muaj, pikerisht ne muajin muharrem dhe pikerisht ne diten e dhjete te ketij muaj e cila njihet si dita e Ashures Allahu xh.sh. urdheroj token te perbije ujin. Allahu xh.sh. urdheroj token:
Oj toke, perbije ujin tend, dhe o qiell nderpreje shiun. Uji u terhoq, urdheri u zbatua dhe anija u ndal ne kodren Xhudij, e u tha; I shkaterruar qofte populli mizor!”(Hud; 44) Ne kete kohe Allahu xh.sh. i thote Nuhut a.s.; “O Nuh! Zbarko dhe qofsh i shpetuar nga ana Jone, me begati per ty dhe per ato qe jane me ty, e nje populli tjeter do ti mundesojme perjetime, e pastaj me vone do t’i godas denimi i dhembshem nga ana Jone.” (Hud; 48)
Nuhu a.s. zbriti ne kodren El Xhudij dhe aty filloj te ndertoj jeten ku ndertoj nje fshat te quajtur Themani (dmth tetedhjete) kjo pasi flisnin tetdhejte gjuhe dhe ngase nuk kuptonin njeri tjeterin profeti Nuh a.s. bente perkthim. Per shkak se shpetuan Nuhu a.s. beri kurban per hire te Allahut nga te gjitha kafshet dhe nga gjitha shpendet e lejuara. Per kete Allahu xh.sh. premtoj se kurre me deri diten e Kijametit nuk do ta permbyt token dhe ne shenje perkujtimi te ketij permtimi do jete ylberi ne retë. Ibn Abbasi transmeton se; “Ylberi eshte shenje treguese se nuk ka tufan.” Pas therrjes se kurbanave ne shenje falenderimi ndaj Allahut xh.sh. qe i shpetoj profeti Nuh a.s. filloj te mblidhte gjerat qe kishin ngelur, thuhet se ai mblodhi : grur, qiqrra, fasule etj. Me keto ato gatuan nje ushqim e cila sot quhet Ashure.
Pas zbritjes ne toke profeti Nuh a.s. mendohet se ka jetuar edhe rreth 350 vite te tjera te cilat i kaloj ne ibadet ndaj Allahut. Gjate jetes se tij profeti Nuh a.s. beri Haxhin dhe mbajti agjerim.
Profeti Muhammed a.s. ka thene: “Nuhu a.s. ka agjeruar gjate gjithe kohes, perveç diteve Fiter Bajramit dhe Kurban Bajramit.” (Ibn Maxhe) Ndersa ne nje trasmetim tjeter kemi se Profeti Muhammed a.s. ka thene: “Nuhu a.s. ka agjeruar gjithe kohen, perveç ditet e Fiter Bajramit dhe Kurban Bajramit. Davudi a.s. nje dite agjeronte e nje dite nuk agjeronte, Ibrahimi a.s. agjeronte nga tre dite te çdo muaji.” (Taberani)
Ibn Abbasi ka thene: “Muhammedi a.s. duke udhetuar per ne haxh kur arrit ne luginin Usfan i thote Ebu Bekrit; Cila eshte kjo lugin? Ai tha; Eshte lugina Usfan. Muhammedi a.s. tha: Ketu ka kaluar profeti Nuh a.s., Hudi a.s., Ibrahimi a.s. ne devet e tyre te reja, me kapistra te bera dhurat nga te tjeret. Keshtu ata e kryenin haxhin ne qabe.” 

Kur profetit Nuh a.s. ju afrua vdekja porositi djalin e tij. Per kete Muhammedi a.s. tha: “Kur Nuhut a.s. ju afrua vdekja i tha djalit te tij; Te urdheroj dy gjera; dhe te ndaloj dy gjera te tjera. Te urdheroj te thuash La ilahe il Allah pasi nese do vendosen 7 qiej e 7 toke ne njerean e ne ante tjeter fjala La ilahe il Allah do peshoj me shume. Te ndaloj shikun dhe mendjemadhesin.” (Ahmedi)
Disa thone se profeti Nuh a.s. ka vekur diku afer Qabes ku edhe ka varrin disa te tjere thone se varri i tij ndodhet ne nje vend tjeter.
PergatitiGezim KOPANI

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-