NUK ARRIHET DITURIA ME REHATINË E TRUPIT

Kushtrim Guraj Kushtrim Guraj Artikuj

Kur Imam Muslim ibn Haxhaxh e përpilonte librin e tij, es-Sahih (االصحيح), i cili njëherit është krenari e këtij Ummeti, arriti tek hadithet e namazit, gjegjësisht tek hadithet e kohëve të namazit, erdhi tek hadithi i njohur i Abdullah ibn Amr në përcaktimin e kohëve të namazit. Ky hadith transmetohet nëpër shumë degë transmetimesh, andaj ai i rënditi bukur këto transmetime duke i përmbledhur rrugët të cilat duken si të kundërta, nga Katade, nga ebu Ejubi, nga Abdullah ibn Amr dhe pasiqë e pa këtë punim dëshiroi që lexuesit të librit të tij t’i kumton një mesazh, se ky rezultat në këtë punim të hadithit të Abdullah ibn Amr nuk ka ardhur vetëmse me lodhje të madhe, për këtë shkak pas këtij hadithi shënoi një ether nga Jahja ibn ebi Kethir, duke thënë:

“Na ka treguar Jahja ibn Jahja et-Temimi, tha: Na ka treguar Abdullah ibn Jahja ibn ebi Kethir, tha: E kam dëgjuar të atin tim (Jahja ibn ebi Kethir) duke thënë:

Nuk arrihet dituria me rehatinë e trupit.”[1]

Është për tu habitur se si ka mundësi që Imam Muslimi, i cili në librin e tij nuk shënon vetëmse hadithe që i referohen Pejgamberit (sala Allahu alejhi ue sel-lem) dhe ky është kriter i librit të tij në përgjithësi, si ka mundësi të transmeton këtë thënie të këtij Imami i cili është prej tabi’inëve të vegjël, ku flet për lodhjen në dituri dhe e vëndos në mes të haditheve të namazit?!

Thotë el-Kadi Ijad në librin e tij Ikmalu el-mu’lim: “Shumë njerëz pyesin për këtë transmetim dhe vëndosjen e tij në këtë vend, që nuk është vend për të, madje as që është prej haditheve të Pejgamberit (sala Allahu alejhi ue sel-lem) dhe as që e plotëson kriterin e librit…

Na kanë treguar disa prej dijetarëve tonë: Muslimi është mahnitur me atë që është përmendur në këtë kapitull dhe e dinte sasinë e lodhjes në përmbledhjen dhe arritjen deri tek këto të dhëna, andaj e futi në mes të haditheve këtë transmetim, si aludim për lodhjen e tij dhe se ajo që është përmendur nuk është arritur vetëmse me mund dhe lodhje të madhe gjatë kërkimit… Dhe kjo është e qartë, Allahu e din më se miri.”[2]

Ibrahim es-Sekran

Përktheu: Ali Ashani

[1] Muslimi (612)

[2] Ikmal el-mu’lim (2/577)

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

- Reklama-
- Reklama-