Zvicër, pagat zviceriane të larta por jo të mjaftueshme

Sa larg ju çon pothuajse 7,850 CHF (7,850 dollarë) në Zvicër? Statistikat e reja tregojnë se paga mesatare në vend është ende në rritje, por për një pjesë të popullsisë nuk është e mjaftueshme për të vazhduar me kostot në rritje.

Sa larg ju çon pothuajse 7,850 CHF (7,850 dollarë) në Zvicër? Statistikat e reja tregojnë se paga mesatare në vend është ende në rritje, por për një pjesë të popullsisë nuk është e mjaftueshme për të vazhduar me kostot në rritje.

Opoja.net Opoja.net Diaspora

Në vitin 2022, për një punë me kohë të plotë në Zvicër, paga mesatare mujore para taksave ishte 6,788 CHF të rregullta, tha të martën Zyra Federale e Statistikave (FSO).Lidhje e jashtme. Kjo shënon një rritje prej 123 CHF në muaj krahasuar me vitin 2020 dhe 350 CHF krahasuar me një dekadë më parë, sipas statistikave, të cilat mblidhen çdo dy vjet. Boshllëqet midis fituesve të lartë, të mesëm dhe të ulët kanë mbetur ndërkohë “relativisht të qëndrueshme”: midis 2008 dhe 2022 të gjitha kategoritë e të ardhurave panë fitime të ngjashme nominale.

Por pas stabilitetit fshihen dallime të mëdha. Për shembull, nëse doni një pagë më të lartë, megjithëse edhe çmime më të larta, atëherë do të ishit më mirë në Cyrih (7,729 CHF) sesa në Ticino (5,590 CHF). Një diplomë universitare, veçanërisht nëse çon në një punë me “një shkallë të lartë përgjegjësie”, gjithashtu ju sjell të paktën disa mijëra franga më shumë se një kualifikim nga një universitet i shkencave të aplikuara ose një praktikë. Megjithatë, faktori me të vërtetë vendimtar është ajo që bëni: industritë me “krijim të vlerës” të lartë si duhani, bankat apo farma janë liga përpara atyre që fitojnë pak si sektorët e restoranteve apo hoteleve.

Një faktor tjetër që ende përbën dallime, edhe pse në rënie, është gjinia. Në vitin 2022, gratë fituan 9.5% më pak se burrat – nga 10.8% në 2020 dhe 11.5% në 2018. Ndërsa FSO nuk ofroi një shpjegim se pse numri po binte, ai tha pse ekziston hendeku: arsimi, mosha , niveli i përgjegjësisë ose sektori të gjithë luajnë një rol. Por ndërsa statistikat janë modeluar për të pasqyruar pagat me kohë të plotë, ato gjithashtu errësojnë pjesërisht një realitet praktik: gratë zvicerane punojnë me kohë të pjesshme shumë më tepër se burrat. Sipas gazetës së majtë Le CourrierLidhje e jashtme, statistikat e FSO-së tregojnë kështu një pamje “me në qendër mashkullin” e cila “nuk pasqyron kushtet e pagave të shumicës së grave”.

Ndërkohë gratë janë të mbipërfaqësuara në sektorët me të ardhura të ulëta (më pak se 4500 CHF), me 62.5%, dhe të nën-përfaqësuara në punë me të ardhura të larta (më shumë se 16.000 CHF), me 24.6%. Thënë kështu, të dyja këto situata po përmirësohen pak në favor të grave, thotë FSO. Një ligj që kërkon që kompanitë publike më të mëdha zvicerane të kenë të paktën 30% gra në bordet e tyre të drejtorëve dhe 20% në bordet e tyre ekzekutive, mund të ndryshojë më tej këtë statistikë të fundit në vitet e ardhshme. Megjithatë, siç tregojnë edhe statistikat, hendeku i pagave gjinore rritet sa më shumë të ngjiteni në hierarkinë profesionale.

Pa dyshim, 6,788 CHF janë shumë para. Në të vërtetë, Zvicra klasifikohet shpesh si me pagat më të larta në botë – duke përfshirëLidhje e jashtmepër ata që janë në fund të shkallës. Megjithatë, paratë zhduken shpejt. Cyrihu dhe Gjeneva paraqiten rregullisht në krye të renditjes së “qyteteve më të shtrenjta”; kombi alpin kryeson gjithashtu Indeksin Big Mac të revistës The Economist. Shtojini kësaj zbritjet e taksave dhe pensioneve, qiratë mesatare të larta (1,412 CHF për apartament në 2022), kostot e transportit publik dhe kostot e sigurimit shëndetësor me balonë (360 CHF në muaj), dhe pagat e mahnitshme nuk duken më aq të larta.

Dhe ndërsa inflacioni e goditi Zvicrën më pak se vendet e tjera gjatë viteve të fundit, ai gjithashtu anuloi fitimet e pagave të shpallura nga FSO. Që nga viti 2020, pagat reale në përgjithësi ranë me 0.8%, thotë Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO). Kjo është gjithashtu më pak e theksuarLidhje e jashtmese në vendet e tjera evropiane, por është ndjerë: veçanërisht, një sondazh shumë i cituar javën e kaluar tregoi se gjysma e familjeve zvicerane nuk janë në gjendje të kursejnë para të mjaftueshme çdo muaj për të mbuluar një shpenzim të papritur si një vizitë urgjente te dentisti. Katër nga dhjetë familje thonë se gjendja e tyre financiare luan një rol për të mos pasur më shumë fëmijë.

Për sa u përket atyre “në rrezik nga varfëria” – të përcaktuar si të ardhura të disponueshme më pak se 60% e mesatares – kjo mbulonte 14.5% të popullsisë zvicerane në vitin referencë 2021. Mesatarja e Bashkimit Evropian ishte 16.8%.

Ambivalenca se sa e mirë apo e keqe është situata (ose sa e mirë për disa, sa e keqe për të tjerët) u reflektua drejtpërdrejt në reagimet ndaj statistikave.

Si për të parandaluar debatet, FSO madje ftoi kreun e Federatës së Punëdhënësve Zviceran, Roland Müller, si dhe kryeekonomistin e Federatës së Sindikatave, Daniel Lampart, në konferencën e saj për shtyp – ku, sipas gazetës Le Temps. “Përplasja” mes dyshes për pak sa nuk eklipsoi lajmin e ditës, duke përfshirë zhvillimet pozitive si zvogëlimi i hendekut gjinor.

Për Müller, ndërsa situata e inflacionit është e vështirë, pandemia Covid-19 dhe pasiguritë gjeopolitike mund t’i kishin bërë gjërat shumë më keq. Në përgjithësi, tha ai, stabiliteti i parë në statistika ishte “ngazëllyes”. Lampart, nga ana e tij, tha se 12.5% ​​e punëtorëve që jetojnë me një “rrogë të ulët” (më pak se 4,525 CHF në muaj) ishte shumë dhe se 5,000 CHF duhet të shihen si një minimum.

Por me Federatën e Punëdhënësve që nuk është e prirur për më shumë rritje të pagave sektoriale, sindikatat aktualisht po i përqendrojnë përpjekjet e tyre në terrene gjuetie më pjellore, duke përfshirë pagat minimale kantonale dhe votat popullore për rritjen e fuqisë blerëse – siç është suksesi i fundit i “ pagesës së pensionit të 13-të ” dhe një votimi i ardhshëm për kostot e sigurimit shëndetësor.

/OPOJAnet/

Opojanet ka hapur kanalin në Whats App dhe ju mund të na bashkoheni për të ndjekur lajmet tona BASHKOHU KËTU.

Fjalë kyqe:
- Reklama-
- Reklama-